Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

0671. Γενέθλια και Excel



Yπάρχουν κάποιες παραστάσεις στο Excel με συναρτήσεις μυστήριες που μπορεί να μοιάζουν έτσι:

=IF(B4<>"";IF(LEN(MONTH(D4))=1;"0"&MONTH(D4);MONTH(D4))&"/" & IF(LEN(DAY(D4))=1;"0"&DAY(D4);DAY(D4));"")

Ή έτσι:

=IF(B4<>"";Elapsed(D4;TODAY();1);"")

με συναρτήσεις όπως η “elapsed” που ορίζονται με μακροεντολές που μπορούν να περιέχουν γραμμές όπως:

EndDay = EndDay + (DateSerial(EndYear, EndMonth + 1, EndDay) - DateSerial(EndYear, EndMonth, EndDay))

Και όλα αυτά να τα μαζεύουν και να τα χρησιμοποιούν κάποιοι, ομοίως μυστήριοι, και να φτιάχνουν ένα αρχείο Excel, με το όνομα: Περί_Γενεθλίων, και να καταχωρίζουν ονόματα συγγενών φίλων και γνωστών και τις ημερομηνίες γέννησής τους. Να έχουν έτσι, με μια ματιά, την ακριβή ηλικία, των όσων τις ημερομηνίες γέννησης καταχώρισαν, κατά έτη, μήνες και μέρες.

Και ακόμα να ταξινομούν κατά μήνα και ημέρα τις γραμμές με τις σχετικές εγγραφές και καταλλήλως, με τη δυνατότητα “Μορφοποίηση υπό όρους”, να τις χρωματίζουν. Με κόκκινο αν έχουν περάσει 5, ή λιγότερες, ημέρες από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, με μπλε αν η τρέχουσα ημερομηνία συμπίπτει με αυτή των γενεθλίων και με πράσινο αν τα γενέθλια αναμένονται μέσα στις επόμενες 5 ημέρες. Υπάρχει έτσι η δυνατότητα με μια ματιά να δει κανείς ποιοι και πότε έχουν γενέθλια και να πράξει καταλλήλως.



Από ότι ήδη θα καταλάβατε ο μυστήριος είμαι εγώ. Προς το παρόν έχω καταχωρίσει 118 ημερομηνίες γέννησης (κάποιες κατά προσέγγιση όσον αφορά το έτος) και συνεχίζω. Θεωρώ την ημερομηνία γέννησης σημαντική· δίχως να ανακατεύω αστρολογίες και τα τοιαύτα, βεβαίως. Δεν είναι ότι επικοινωνώ με όλους όσους έχουν τα γενέθλιά τους. Οι σχέσεις αλλάζουν, μεταβάλλονται, φθείρονται και φθείρουν. Μου αρκεί που γνωρίζω πότε και ποιος.

Έχω ένα αρχείο Excel στους υπολογιστές μου. Ένα Περί_Γενεθλίων.xls. Ένα αρχείο που ακατάπαυστα μετρά. Χρόνια, μήνες, μέρες. Ερήμην μου και των εμπλεκομένων ομοίως. Κάθε μέρα προσμετράται, προστίθεται, υπάρχει. Μια φορά το χρόνο η κάθε γραμμή θα γίνει μπλε. Για πέντε ημέρες ετησίως θα είναι πράσινη, για άλλες τόσες κόκκινη. Γνωρίζω με ακρίβεια (για τους περισσότερους) τον χρόνο παραμονής τους πάνω στον πλανήτη. Με γοητεύει η σκέψη ότι έχω ένα τέτοιο αρχείο, έναν τέτοιο ακούραστο εργάτη. Ένα αρχείο που συμβουλεύομαι και χρησιμοποιώ. Χρόνια. Μήνες. Μέρες. Περνάνε και χάνονται. Η ζωή μας όλη. . .


Από το Νίκο Ξυδάκη και τη Μελίνα Κανά ακούγεται το τραγούδι “Η Φρεγάδα”.



15/11/2009

13 σχόλια:

  1. Άσχετο το σχόλιο, βεβαίως, αλλά το e-ημερολόγιο στο οποίο παραπέμπει παρουσιάζει ενδιαφέρον. . .

    ΚαληΗμέρα και Καλή Εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. λοιπόν!!! και αφού διάβασα το ποστ και σκέφτηκα πως θα ήθελα να φιάξω κι εγώ ένα τέτοιο εξελάκι, επανεργοποίησα τον εγκεφαλο μου προς την εξής κατεύθυνση: βρε λες νάχει κι ιούλης της Η1Ν1 νέας γρίπης εξελάκι στο κύτταρο του; γιατί.. πως αλλιώς αναγνωρίζει τις ηλικίες και χτυπάει; εεε;;;; [ελπίζω νάχει καταγράψει κάποιος στο εξελάκι του πως έκλεισα τα 51 και είμαι εκτός πεδίου.. :))]


    καλη νύχτα σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτή τη συνήθεια την έχω κι εγώ! Τα τελευταία 11 χρόνια χρησιμοποιώ τον πιστό μου ψηφιακό συνεργάτη, το MS Outlook, για να καταγράφω τα γενέθλια και τις επετείους των αγαπητών φίλων, συγγενών και συνεργατών. Το Outlook κάθε φορά μου λέει όχι μόνο πότε γεννήθηκαν ή παντρεύτηκαν, αλλά και ποια μέρα της εβδομάδας ήταν! Επίσης με προειδοποιεί για τα επικείμενα γενέθλια ή επέτειο και η πληροφορία συγχρονίζεται εύκολα και με το smart phone μου κι έτσι τα έχω σχεδόν πάντα μαζί μου. Τέλος υπήρξε πολύτιμο βοήθημα για τη σύνθεση του γενεολογικού οικογενειακού δέντρου!
    Αυτά τα 11 χρόνια έχω συνειδητοποιήσει πόσο χαίρονται οι άνθρωποι όταν τους εύχεσαι μ' αυτές τις αφορμές. Ακόμα κι ένα σύντομο e-mail με δυο όμορφες ευχές αναθερμαίνει τη σχέση! Πικρή όμως είναι η στιγμή που βλέπω ή πρέπει να αφαιρέσω τα γενέθλια ενός προσώπου που έχει φύγει από τη ζωή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Orelia:

    To εξελάκι, όπως το αποκαλείτε, ευχαρίστως να σας το πέμψω, κενό και έτοιμο για χρήση. Και δε γνωρίζω αν θα το ευχαριστηθείτε αλλά μία γραμμή, από τις 118, στο δικό μου εξελάκι έχει το όνομά σας. . .

    :))

    Ελπίς:

    Μοιάζει να έχουμε τα ίδια γούστα, λοιπόν. Χαίρομαι [Όμοιος ομοίω αεί πελάζει]. Δεν τα γράφω και όλα! (Και φύλλο “Απωλειών” έχουμε. . . )

    Καλό Απογευματάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα!

    Α! Χρόνια σας πολλά, λοιπόν! Σας "έγραψα"! Έχετε κόκκινο χρωματάκι και βρισκόσαστε στη γραμμή 96. Του χρόνου, πρώτα ο Θεός, θα έχω τη χαρά να σας στείλω εγκαίρως τις ευχές μου. . .

    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. :)))
    θα έχω λοιπόν σίγουρη μιαν ευχη κάθε χρόνο!!
    ξερετε.. είναι πολύτιμο
    όταν εισαι μοναχοπαιδι χωρις επισημη γιορτη ονομαστική, χωρις φίλους με εξελάκια..., με γονείς που δεν υπάρχουν εδω και χρόνια, ε!,είναι πολύτιμο!
    να είσαστε καλά λοιπόν να μου στελνετε ευχες καθε τότε.. :))
    κι αν θε-τε μου πέμπετε το εξελάκιον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βεβαίως! Ομολογείστε, επι πλέον, ότι φέτος τις ευχές μου, για τα γενέθλιά σας, τις λάβατε στην ώρα τους. . .

    Το "εξελάκι" θα πεμφθεί της σήμερον εντός.

    Καλό Απόγευμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπερα απο την Θεσσαλονικη..Αν θελετε μπορειτε να με προσθεσετε στο excel γιατι στις 27 Νοεμβριου εχω γενεθλεια...Ευχαριστω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή