Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

0638. Τα του [Χρόνου]

Ταχύτατα ο χρόνος περνά. Κάνει, βλέπεις, τη δουλειά του. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε τη δική μας. Καμιά φορά τον χαζεύουμε. Συνήθως, όμως, τρέχουμε από πίσω του. Τον κυνηγάμε. Ελάχιστοι οι τυχεροί που έχουν την άνεση να τον περιμένουν στη γωνία. Να τον έχουν στη δούλεψή τους. Ένα ρευστό είναι ο χρόνος. Ξεκίνησε τη ροή του; Τίποτα δεν τον σταματά. Περνάν τα δευτερόλεπτα, οι ώρες, οι μέρες. Οι εβδομάδες περνάν σαν επαναλαμβανόμενες αστραπές. Είναι εύκολο να παγιδευτείς στη ροή του. Να σε τυλίξει, να σε παρασύρει. Και όταν συμβεί να χάσεις τη ζωή σου. Να κάνεις κύκλους ζώντας τα ίδια και τα ίδια. Πείρα ενός έτους 20 φορές. Το ισοδύναμο μιας συρρικνωμένης, πεζής εικοσαετίας. Παγιδεύεσαι, ελπίζεις, σχεδιάζεις. Αύριο! λες. Το πιστεύεις. Το αύριο είναι ανυπόμονο, βιαστικό, σύντομο. Γίνεται χθες, σήμερα, πέρυσι. Το καινούργιο αύριο καθίσταται γενικός κληρονόμος του παλιού. Δεν έχεις πρόβλημα να μεταθέσεις. Το παιχνίδι παίζεται στο αποφασίζω, στο εκτελώ. Δυο δύσκολες, διακριτές, φάσεις. Άλλο το ένα. Άλλο το άλλο. Η δύναμη του να αποφασίσεις. Η χαρά του να υλοποιήσεις. Η ευτυχία που δικαιούσαι να ονειρεύεσαι, να διεκδικείς. Αριθμητικές που όσο μεγαλώνουμε δυσκολεύουν. Γίνονται πολύπλοκες, χαοτικές, βασανιστικές. Η αποτυχία παραμονεύει. Η απογοήτευση ομοίως. Και ο χρόνος ρέει. Το αύριο γίνεται σήμερα. Το σήμερα χθες. Αθροίζονται. Τα φορτωνόμαστε και πάμε. Μεγαλώνουμε. Δε βάζουμε μυαλό. Ελπίζουμε. Αύριο! λέμε. Και πάμε. . .


J. J. Cale – After Midnight.

 10/06/2009

2 σχόλια:

  1. Τελευταία κάνω "σήμερα" αποφάσεις και πραγματικότητες που μέχρι τώρα στο "αύριο" τις έστελνα. Δεν είναι καλύτερα, δεν είναι ο τρόπος που πάντα έτσι θα ήθελα να φέρομαι, αλλά μου δείχνει τουλάχιστον πως έχω την όποια δύναμη χρειάζεται για να κάνω πραγματικότητα μερικά από τα "θα ήθελά" μου... ενδιαφέρουσα εμπειρία. Γράφω ακαταλαβίστικα; Μάλλον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚαληΗμέρα!

    Καθόλου ακαταλαβίστικα, θα έλεγα. Εύχομαι να κρατήσει και να το ευχαριστηθείς. Ίσως, τελικά, να είναι περισσότερο ζήτημα στάσης ζωής παρά οτιδήποτε άλλο. . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή