Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

0630. Επιλεγμένα Ποιήματα



Τρία βιβλιαράκια είναι. Τρία τομίδια, όπως τα ονομάζω. Τρία μέλη της σειράς Penguin Modern European Poets. Γενικός τίτλος: Selected Poems. Επιλεγμένα ποιήματα λοιπόν, των: Quasimodo, Apollinaire και Rilke. Λεπτά, όπως μαρτυρεί η ονομασία τους, με 110, 89 και 93 σελίδες αντίστοιχα. Τα αγαπάω αυτά τα βιβλιαράκια. Μου θυμίζουν ένα σωρό πράγματα. Τα δύο πρώτα τα αγόρασα το 1974 (17/4 και 4/5) και το τρίτο το 1977 (1/2). Κόστος; 24, 24 και 30 παλιές καλές Ελληνικές δραχμούλες του τότε.

Τα δύο πρώτα τα αγόρασα από ένα βιβλιοπωλείο που δεν υπάρχει πια. Ονομαζότανε “HERODOTUS BOOKSHOP” και βρισκότανε στον αριθμό 47 της οδού Θεμιστοκλέους, όπως διαβάζω στις καλαίσθητες στρογγυλές σφραγίδες που βρίσκονται στις πρώτες σελίδες των δυο βιβλίων. Το θυμάμαι το βιβλιοπωλείο αυτό. Μακρόστενο, με επιλεγμένα Ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία και ευγενέστατους ιδιοκτήτες, ή ίσως και υπαλλήλους. Το τρίτο το αγόρασα, θαρρώ, από το βιβλιοπωλείο “Η Φωλιά του Βιβλίου”.

Πέρασαν τόσα χρόνια από τότε. Τα βιβλιαράκια ταξίδεψαν, τοποθετήθηκαν σε ράφια βιβλιοθηκών και σε ντουλάπια, επιστρέψανε. Παρ’ όλη τη προσοχή και τη φροντίδα που απολαμβάνουν τα βιβλία που έχω στην κατοχή μου ο χρόνος άφησε πάνω τους σημάδια. Απόκτησαν την όψη του παλιού, τα φυλλαράκια τους κιτρίνισαν. Τα αγαπημένα μου κιτρινούλια είναι πλέον κι ας μην, ιδιαιτέρως, τα έχω μελετήσει. . .

Το ποίημα που ακολουθεί είναι από το πρώτο βιβλιαράκι, αυτό με τα επιλεγμένα ποιήματα του Quasimodo:

AND YOUR DRESS IS WHITE

You have bent your head, are looking at me;
and your dress is white,
and a breast blooms from the loosed
lace on your left shoulder.

The light exceeds me; trembles
and falls on your naked arms.

Again I see you. Your words
were quick, tight – spoken,
giving me heart
in the weight of a life
I Knew circus-like

The road was deep
that the wind went down
certain March nights,
and woke us unknown
like the first time.


Elton John – Sorry Seems To Be The Hardest Word.


22/05/2009

2 σχόλια: