Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

0615. Παρών


Περίεργη ατμόσφαιρα των ημερών αυτών. Διαλυμένη. Σαθρή. Αστήρικτη. Δίχως οσμές, πλέον. Δίχως εγρήγορση. Αργίες στη σειρά. Ευκαιρίες φυγής και αποφυγής. Φολκλόρ. Μεγάλη εβδομάδα του ημερολογίου. Μια ανάσταση που όλο κινάει να έρθει και όλο αναβάλλεται. Υποκρισία. Λούφα και παραλλαγή. Μεγάλα λόγια. Το άγιο φως που ταξιδεύει με τιμές αρχηγού κράτους. Το τίμιο ξύλο, σε αντίθεση με όλα τα άλλα· τα άτιμα. Ευτυχώς που επικράτησε ο χριστιανισμός και σωθήκαμε από την ειδωλολατρία. Χιλιοπαιγμένες ταινίες στην τηλεόραση. Οι καλοί, υπομονετικοί και ενάρετοι χριστιανοί και τα καθάρματα οι άλλοι. Μέχρι που ο χριστιανισμός έγινε επίσημη θρησκεία και μπόρεσε να δείξει τις αξίες του σε όλο τους το μεγαλείο. Διωγμοί των εθνικών, για τους οποίους, βεβαίως, ούτε λέξη στις σχολικές κωλοφυλλάδες, σταυροφορίες και θρησκευτικοί πόλεμοι, ιερά εξέταση, Βατικανό Α.Ε. και η άρχουσα τάξη του παπαδαριού βουτηγμένη στην πολυτέλεια και τη χλιδή. Χριστιανοί της μεγάλης Παρασκευής και του μεγάλου Σαββάτου. Νηστεία και αποχή για τη σιλουέτα και το θεαθήναι. Κατάνυξη επί παραγγελία, επιλεκτική εφαρμογή ηθών και εθίμων. Τα καλά και συμφέροντα. Η δύναμη της συνήθειας. Κάντο όπως το κάνουν και οι άλλοι. Σταυροκοπήσου, γονάτισε, προσκύνησε. Μάζεψε μόρια. Ο παράδεισος σε περιμένει. Στην άλλη ζωή. Εδώ δέξου τον κάθε γαλαζοπρασινοκόκκινο ξεγάνωτο τενεκέ να κάνει κουμάντο και να προσβάλει ευθέως, με λόγια και έργα, την αντίληψη και την αξιοπρέπεια σου. Αλλά είπαμε: παραδοσιακή αντίληψη του γίγνεσθαι, φολκλόρ! Λοιπόν: Καλή Ανάσταση Αδέλφια!


Απόστολου Καλδάρα – Λευτέρη Παπαδόπουλου: “Για Πάρε Γύφτο Σφυρί κι Αμόνι”, με το Γιώργο Νταλάρα.

 17/04/2009

5 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ πολύ και αντεύχομαι, με χαμόγελο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. για το παρών τότε, εύχομαι χρόνια πολλά, όσο για τα υπόλοιπα... καλή δύναμη :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλα σωστά ειπωμένα.
    Μήπως να πέρναμε από κάθε θρησκεία τις 5-10 φράσεις που μας προάγουν σε κάτι καλύτερο και να αφήναμε όλα τα τυπικά και τις ιεροτελεστίες σε αυτούς που νομίζουν ότι τους αφορούν ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ViSta: Ευχαριστώ και, με καθυστέρηση, ανταποδίδω!

    Φιλιά!

    violet: Δεν είναι καθόλου κακή ιδέα! Αν και είναι πολύ δύσκολο να βρεις τόσες φράσεις μιας και, κατά βάθος, όλες οι θρησκείες τα ίδια λένε και πρεσβεύουν. Προτιμώ, συνεπώς, το "Ήθος ανθρώπω δαίμων" (Το ήθος στον άνθρωπο είναι ο θεός του) του Ηράκλειτου.

    Να είσαστε Καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή