Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

0594. Ποίηση και Δίφωνο



Εχθές αγόρασα δυο ακόμα CD από τη σειρά “Ελληνική Ποίηση - Περίοδος Δεύτερη” της LYRA. Αυτή τη φορά απέκτησα τα CD της Κικής Δημουλά και της Τζένης Μαστοράκη. Έχω διαβάσει λίγα ποιήματα της Δημουλά και δύο – τρία της Μαστοράκη. Ελπίζω, μέσα από αυτά τα CD και των ποιητριών τις φωνές, να τις ανακαλύψω. Από μια πρώτη ακρόαση του CD της Μαστοράκη είμαι σε θέση να πω ότι μου αρέσει η φωνή της και ο τρόπος που προσεγγίζει τα πράγματα. Για μια τελική γνώμη χρειάζεται και χρόνος και κάποια αντίτυπα συλλογών της. Η Δημουλά, περισσότερο γνωστή, είναι άλλη ιστορία. Αν, πάντως, μπορώ να πω κάτι, δίχως καθόλου να στοιχηματίζω, αυτό είναι ότι η πρώτη εντύπωση που μου έδωσε η απαγγελία των ποιητριών αυτών ήταν αυτή της επιτήδευσης. Καλώς ή κακώς με τον Σεφέρη μεγάλωσα και της σχολής του, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει, είμαι. Τα CD τα αγόρασα από τα καταστήματα Hondos στην Ομόνοια. Κόστος; 16,74 ευρώ έκαστο. Ούτε λίγο ούτε πολύ 2,66 ευρώ, ανά CD, πιο κάτω από την τιμή του “μονοπωλίου Metropolis”. Και το υποψιαζόμουν!

Είναι ωραίοι αυτοί του περιοδικού “Δίφωνο”! Στο τελευταίο τεύχος, αυτό του Μαρτίου 2009, περιέχονται 4 CD. Έχω παρατηρήσει ότι τα περιοδικά που δίνουν 2, 3 και 4 CD έχουν μια λατρεία σε καλλιτέχνες και άλμπουμ περασμένων δεκαετιών την αξία και σημασία των οποίων δεν παραλείπουν να υπερτονίζουν. Προφανώς το κόστος των “δικαιωμάτων”, στην περίπτωση αυτή, είναι ιδιαίτερα προσιτό. Στο τεύχος, για το οποίο μιλάμε, η τάση αυτή “εκπροσωπείται” από τον Georges Brassens. Το δεύτερο CD, που συνόδευε το τεύχος, είναι το κλασσικό “Ζωντανοί Στο Κύτταρο”. Εκείνο που με προβλημάτισε ήταν η πρόταση: “Στο cd που κρατάτε στα χέρια σας συμπεριλαμβάνονται δυο τραγούδια, ο Γέρο-Μαθιός με τους Δάμων και Φιντίας και ο Ανεπρόκοπος με τον Εξαδάχτυλο όπως ήταν στην αρχική έκδοση”. Τι, λοιπόν, θέλει να πει ο ποιητής; Τα υπόλοιπα έξι τραγούδια τι είναι; Επανεκτελέσεις; Έχω ένα αντίγραφο, βεβαίως, στην Τ47 και οι καλοί αυτοί άνθρωποι με βάζουν να ψάχνω. Το τρίτο CD, με τίτλο “αρτεσιανό μου φρέαρ”, περιέχει 14 τραγούδια της αγαπημένης Αρλέτας από διάφορα άλμπουμ. Το πιο ωραίο όμως είναι το τέταρτο CD. Τυλιγμένο στο ωραίο πορτοκαλοκίτρινο φακελάκι του φέρει τον, πολλά υποσχόμενο, τίτλο: “Βαθύς Κατάλογος – Δίφωνο – Συλλεκτικό CD Νο 2”. Ομολογώ ότι ένας από τους λόγους που αγόρασα το τεύχος ήταν και αυτό το “Βαθύ Λαρύγγι” εεε με συγχωρείτε! Τον “Βαθύ Κατάλογο” ήθελα να πω. Βγάζω, λοιπόν, γεμάτος περιέργεια το CD από το τσαχπίνικο πορτοκαλοκίτρινο φακελάκι του και τι βρίσκω; Ένα ωραιότατο CD με τίτιλο: “Το Νέο Κύμα – σκληρό μου αγόρι – Το 15ο και τελευταίο CD της σειράς”. Ένα CD το οποίο έχω από την 4/1/2008 μιας και δόθηκε με το φύλλο εκείνης της ημέρας της εφημερίδας “Ο Κόσμος του Επενδυτή”. Ποιος θα με πείσει ότι το χαρτονένιο σωβρακάκι, που κάλυπτε το συγκεκριμένο CD, δεν είναι εκ του πονηρού; Το πιθανότερο είναι να μην αγόραζα το περιοδικό αν γνώριζα τον τίτλο του συγκεκριμένου CD. Αλλά, με το σύστημα Kinder – έκπληξη και τον πομπώδη τίτλο, την πάτησα! Δικαίωμα τους να διαθέτουν αυτά που τους έχουν, πιθανολογώ, ξεμείνει αλλά όχι με τέτοια φτηνά τεχνάσματα. Το μόνο σίγουρο ότι από εδώ και πέρα, θα προσέχω!
Άντε, Καλό Τυρίμερο!


Elaine Paige – “Be On Your Own”.



27/02/2009

2 σχόλια:

  1. ΑΠΑΝΤΩ ΑΡΓΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΣΩΣΤΟ, ΜΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ Ν' ΑΝΕΒΑΣΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΕΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ CD ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι δύσκολο να "ανεβάσω" τα που ζητάτε. Αν έχετε κάποια ιδιαίτερη προτίμηση, όμως, γράψτε μου στο aeipote@gmail.com και κάτι θα γίνει. . .

    Καλό σας βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή