Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

0583. Ενορχηστρωτές

Η αδυναμία μου στον Paul Mauriat και τις ενορχηστρώσεις του είναι γνωστή. Οι δυνατότητες που παρέχει το διαδίκτυο επίσης. Με λίγα λόγια: Όποιος ψάχνει βρίσκει. ‘Εψαξα, λοιπόν, και βρήκα. Περισσότερα, απίστευτο και όμως αληθινό, από 80 άλμπουμ του Paul Mariat. Τα τραγούδια, βεβαίως, είναι σε μορφή mp3 και η ποιότητά τους, σε κάποιες περιπτώσεις τουλάχιστον, αμφισβητούμενη.

Δεν ήταν μόνο ο μυστακοφόρος Γάλλος, όμως. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο ανακάλυψα και άλλους ενορχηστρωτές πέραν των γνωστών και γνωστών [μου]. Δεν είναι μόνο οι Paul Mauriat, Frank Pourcel, Ray Conniff και James Last. Υπάρχει πλήθος μέγα άξιων ενορχηστρωτών / σολιστών / ορχηστρών με πανέμορφα άλμπουμ. Νεώτεροι και παλαιότεροι. Από πού να αρχίσει και που να τελειώσει κανείς.

Θα παραθέσω κάποια ονόματα και θα το αφήσω στην καλή σας διάθεση να βρείτε βιογραφικά και τραγούδια τους. Έτσι κι αλλιώς είναι απλούστατο. Google και Άγιος ο Θεός! Αρχίζω: Frank Chacksfield, Anthony Ventura, Ron Goodwin, Ottmar Liebert, Andre Rieu, Rene Aubry, Bert Kaempfert, Nelson Riddle, Hugo Montenegro, Henry Mancini, Michel Legrand, Acker Bilk, Andreas Vollenweider, Burt Bacharach, Caravelli, Elias Rahbani, Ennio Moricone, Farid Farjad, Francis Goya, Geof Love, Fausto Papetti, Kenny Ball, Klaus Wunderlich, Roberto Delgado, Xavier Cugat, Mantovani, Ronnie Aldrich και άλλοι πολλοί!

Δεν είναι μόνο οι ενορχηστρωτές είναι και τα συγκροτήματα που παίζουν «σκέτη» μουσική, αν μου επιτρέπεται η έκφραση. Δεν είναι, ή μάλλον εγώ δε γνωρίζω, πολλά αλλά υπάρχουν και κάποια που είναι πραγματικά εξαιρετικά. Μου αρέσει πολύ η μουσική που έπαιζαν, τέτοια συγκροτήματα, τις δεκαετίες του 50 και 60. Το αγαπημένο μου είναι το συγκρότημα των Booker T. & The M.G.’s με αριστουργηματικές εκτελέσεις.

Πολλοί εντάσσουν το είδος αυτό της μουσικής στην κατηγορία ‘Easy Listening’ (που ακούγεται ‘εύκολα’). Έτσι είναι αν κάποιος έτσι το θέλει. Προσωπικά βρίσκω μεγάλη ευχαρίστηση στο να ακούω ‘Easy Listening’ κομμάτια (ακόμα και ο Frank Sinatra εκεί τοποθετείται). Με χαλαρώνουν, με ξεκουράζουν, με ευχαριστούν! Περισσότερα από 25 τραγούδια, μάλιστα, από τα 154 που ακούστηκαν σε αυτό το e-ημερολόγιο το 2008 ανήκαν σε αυτή ακριβώς την κατηγορία. Επέλεξα 22 από αυτά και έφτιαξα ένα CD κατάλληλο για φίλες και φίλους. Το δύσκολο είναι ότι οι γονείς των ακουσμάτων είναι γένους mp3 και αυτό ίσως να αποτελεί ένα μικρό μειονέκτημα για όσους τα ακούσουν σε στερεοφωνικά μηχανήματα αξιώσεων. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια καλή ευκαιρία να αναζητήσουν τα αυθεντικά CD. Έτσι! Για να ωφεληθούν [και] καλλιτέχνες και κληρονόμοι!

Καλό Φεβρουάριο Συνάνθρωποι!


Από το άλμπουμ ‘Mosaic Of The Orient’ του Elias Rahbani ακούγεται το ‘Sweet Eyes’. Αφεθείτε! 


02/02/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου