Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2008

0432. Ήμουν Κι Εγώ Εκεί


 Αυτόν τον τίτλο, του τίτλου, είχε μια σειρά εντύπων προσφορά της Εταιρείας ΒΙΑΝΙΛ Α.Ε., της βιομηχανίας που παράγει το ROL, που ξεκίνησε να διανέμεται τον Ιανουάριο του 1964. Από την σειρά αυτή έχω επτά τεύχη. Προφανώς μοιραζόντουσαν με κάποια κουπόνια που έβρισκε κανείς στα προϊόντα της συγκεκριμένης Εταιρείας. Δεν θυμάμαι τη διαδικασία, θυμάμαι, όμως, το τι εντύπωση μου είχαν κάνει και με τι λαχτάρα περίμενα τα καινούργια τεύχη. 

Η σειρά, η πρώτη τουλάχιστον, αφορούσε τις περιπέτειες ενός δεκαπεντάχρονου, του Άλκη, ο οποίος πραγματοποιούσε ταξίδια στο χρόνο και συγκεκριμένα το παρελθόν. Ταξίδια που ξεκινούσαν από την επαφή του Άλκη, γλύψιμο παρακαλώ, με “σκόνη” που είχε χρησιμοποιηθεί για την χρονολόγηση αρχαιολογικών ευρημάτων με την μέθοδο του άνθρακα 14 ή ραδιενεργού άνθρακα. Πρόσβαση στη σκόνη είχε μέσω του θείου του Πέτρου ο οποίος, σαν χημικός αμερικανοσπουδαγμένος, είχε επαγγελματική εμπλοκή με την όλη διαδικασία χρονολόγησης.


Πρόκειται για χαρτόδετα έντυπα, 27,0χ20,5 cm2, 40-45 σελίδων με πλούσια εικονογράφηση. Συγγραφέας η “γνωστή συγγραφεύς κ. Γεωργία Ταρσούλη”. Από ότι θυμάμαι τα κείμενα ήταν καλογραμμένα και άκρως ελκυστικά για το νεανικό κοινό στο οποίο απευθυνόντουσαν. Από την πρώτη σειρά, λοιπόν, έχω έξη τεύχη. Τα πέντε πρώτα και το έβδομο. Συγκεκριμένα τα τεύχη, Αίγυπτος, Κρήτη, Στη χώρα των Αζτέκων, με τους Ούννους του Αττίλα, Στην Αρχαία Βαβυλώνα και Στο Βυζάντιο Στα Χρόνια του Ηράκλειου, Μέρος Β΄.
Η δεύτερη σειρά ονομαζόταν “ΧΘΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΑΥΡΙΟ” και έχω μόνο το πρώτο “ΒΙΒΛΙΟΝ” με τίτλο “Το Αυτοκίνητο Και Η Ιστορία Του” (με πρόλογο του Ν. Δήμου).


Τα τεύχη αυτά τα θυμήθηκα όταν τα “ανακάλυψα” σε κάποιο από τα ντουλάπια της Τ47 στην, διαρκή, προσπάθεια μου να βάλω τάξη στο χάος. Έτσι, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. . .


Από το έτος 1964 και το τραγούδι που ακούγεται. Needles And Pinsμε το συγκρότημα The Searchers”.


08/02/2008

2 σχόλια:

  1. Χαχα τι ωραία! Επιτέλους να αισθάνομαι και λίγο νεότερη! Δεν τα πρόλαβα, αλλά ούτως η άλλως η μαμά μου έπλενε με Skip. Το συνιστούσαν εξάλλου 29 κατασκευαστές πλυντηρίων. Το Rol το θυμάμαι πάντως.
    Εγώ κόλλησα στους τίτλους των βιβλίων. Ημουν κι'εγώ εκεί...
    Χμμμ δεν αμφιβάλω. Δεν έχεις αλλάξει, μόνο το μαλλιά σου έκοψες.
    Χιχι... (μεταφυσικό χιουμοράκι):)
    Καλό Π/Σ/Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι που το ". . . να μαθαίνουν οι νεότεροι" ισχύει. Τα μαλλιά μου όντως τα έκοψα εφαρμόζοντας το αγαπημένο μου "αλά χειροβομβιδέ". Αμέ!

    ΚαληΗμέρα Σου και Πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή