Δευτέρα 25 Ιουνίου 2007

0334. Ο Καλός Γείτονας

Υπάρχουν πολλοί που έχουν την άποψη ότι οι καλοί γείτονες σπανίζουν πια. “Πάει χαθήκανε οι παλιές γειτονιές με τις καλές σχέσεις και τα μεταξύ γειτόνων χαμόγελα και τις καλημέρες”, λένε. Ίσως και να είναι έτσι. Όμως υπάρχουν και οι φωτεινές εξαιρέσεις. Τα παραδείγματα που σε κάνουν να λες: “Υπάρχουν ακόμα καλοί γείτονες!’’.

Τρανό παράδειγμα εξαίρεσης τέτοιου είδους ο καλός γείτονας στο πατρικό μου. Τον άνθρωπο δεν τον γνωρίζω. Όμως τι σημασία έχει; Το βέβαιο είναι ότι αυτός και με γνωρίζει και με εμπιστεύεται. Διαφορετικά δεν θα μπορούσα να ερμηνεύσω την συγκινητική ενέργεια του να αφήσει το παλιό, και αγαπημένο του υποθέτω, αυτοκίνητο στο πεζοδρόμιο μου.

Εδώ και τέσσερις μήνες περίπου ο εξαίρετος αυτός άνθρωπος έχει σταθμεύσει το παλιό Ford Escort του κατά το ήμισυ σχεδόν πάνω στο πεζοδρόμιο μου. Πρέπει να το αγαπάει πολύ για να το θέλει κοντά του. Εξ’ άλλου μοιάζει να είναι και η αποθήκη του για τα μη χρειαζούμενα με τα οποία το έχει γεμίσει. Το τελευταίο αυτοκόλλητο τελών κυκλοφορίας είναι από το 2004. Το μπροστά δεξιά λαστιχάκι του σκασμένο. Σφίγγεται η καρδιά μου.

Τον όμορφο αυτό γείτονα, όπως είπα, δεν τον έχω δει. Μου έχουν πει όμως ότι μένει λοξά απέναντι. Τιμή μου. Προφανώς πάνω στο δικό του πεζοδρόμιο θα βάζει το καινούργιο του τουτού. Στο δικό μου το παλιό του. Να το αισθάνεται κοντά του, να το βλέπει, να, ίσως, αναπολεί. Τι κι αν είναι πάνω στο πεζοδρόμιο και κοντά στη γωνία και δυσκολεύει την δεξιά, και μόνη επιτρεπόμενη, από τον ιδιωτικό δρόμο στροφή; Τι κι αν συνήθως “τρώει” μια ακόμα θέση στάθμευσης; Τι κι αν είναι αδύνατο να σκουπιστεί πια αυτό το τμήμα του πεζοδρομίου; Τι κι αν υπάρχει ταμπέλα που αναγράφει: “Παρακαλώ Μη Σταθμεύετε Πάνω στο Πεζοδρόμιο”; Τι κι αν αποτελεί πλέον εστία ρύπανσης; Τι σημασία έχουν αυτά μεταξύ καλών γειτόνων;

Το μόνο που με στεναχωρεί είναι ότι ένα φυτό, που είχα την ατυχή έμπνευση να φυτέψω στο πεζοδρόμιο μου, έχει αρχίσει και απλώνει τα αυθάδικα κλαδιά του πάνω στο αυτοκίνητο. Αίσχος! Θα το ξεπατώσω! Η σκέψη και μόνο ότι η συμπεριφορά αυτή μπορεί να πληγώσει την ευαίσθητη ματιά του ευγενέστατου γείτονα με αναστατώνει.

Δε γνωρίζω αν ήταν πρωτοβουλία των ανάλγητων αρχών του δήμου ή κάποιος το ζήτησε αλλά στο χαριτωμένο αυτό αυτοκίνητο τόλμησαν και έβαλαν ειδοποιητήριο για απόσυρση ως εγκαταλελειμμένο. Αν είναι δυνατόν! Αγανάκτησε ο καλός γείτονας και πέταξε, τσαλακωμένο, το ειδοποιητήριο στον κήπο μου. Ήθελε, προφανώς, να μοιραστεί την αγανάκτησή του μαζί μας. Τον νιώθω. Τι έκανε ο άνθρωπος; Είναι κακό να αγαπάς και να θέλεις να βλέπεις το παλιό σου αυτοκίνητο; Είναι κακό να τιμάς τον κοντινό σου και να του δίνεις τη χαρά να δώσει λύση στο πρόβλημά σου; Τι να το κάνει ο χριστιανός, υποθέτω, το αυτοκινητάκι του; Να το φάει; Και τι πρεμούρα είναι αυτή για μόνο τέσσερις μήνες έκθεσης στο δρόμο [και του πεζοδρομίου μου επί] ή μόλις τριών ετών απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας;

Εγώ τον καλό γείτονα δεν είχα, μέχρι τώρα, την ευχαρίστηση να τον συναντήσω και να του σφίξω το χέρι. Αλλά τον φαντάζομαι. Λεπτό, αβρό με ευγενικό πρόσωπο και παράστημα. Ευαίσθητο, καλλιεργημένο, λογικό, συνεπή και αξιοπρεπή. Με ειλικρινές ενδιαφέρον για την γειτονιά του και κυρίως τους γείτονες. Ακόμα και τους λοξώς απέναντι. Γεμάτον αυτοπεποίθηση, λεβεντιά και χάρη. Έτοιμον, σε πρώτη ευκαιρία, να “φιλοξενήσει” κι αυτός στο πεζοδρόμιο του και στην πόρτα του μπροστά το αυτοκίνητο του οποιουδήποτε γείτονα για μήνες και μήνες.

Ο τέλειος γείτονας! Για τούτο, σ’ αυτόν και τους ομοίους του, χαρίζω το γεμάτο νόημα και ουσία τραγούδι του J. J. CaleI’ ll Make Love to Υou Anytime”.

Να είσαι καλά υπέροχε άνθρωπε, καλέ μου γείτονα, κόσμημα και κλέος της γειτονιάς μου, εχέφρονα κάτοικε της γης. Πάντα στη διάθεσή σου!


 

25/06/2007

13 σχόλια:

  1. αχ πόσο σας καταλαβαίνω!

    κι εγώ έχω την σπάνια τύχη να έχω τόσο εξαιρετικούς γείτονες! Αφού σκεφθείτε, επειδή γνωρίζουν πως τα ζώα όταν μεγαλώνουν αρρωσταίνουν και καίγεται η καρδιά σου να τα βλέπεις έτσι, φροντίζουν όσο ακόμα είναι νέα και υγιή να δίνουν στα δικά μου ένα σκεύασμα, που μέσα σε πέντε λεπτά τα γλυτώνει από τις ταλαιπωρίες της ζωής. Συν το ότι φυσικά με γλυτώνει και μένα από περιττά έξοδα για την διατροφή τους και αργότερα για γιατρούς και φάρμακα όταν μεγαλώσουν. Επίσης, δεν υπάρχει μέρα να μην τοποθετούν στον κήπο μου , με πολλή προσοχή, πλαστικά κυπελλάκια και μπουκάλια, χαρτιά, και άλλα μικροσκουπιδάκια για να με βοηθήσουν στην εκστρατεία ανακύκλωσης και να μη μένω και άπραγη τώρα με τις ζέστες.. Διαφορετικά ξέρετε θα βαριόμουν ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πως σας φαίνεται επί 2 χρόνια (και δεν υπερβάλω καθόλου) κάθε μεσημέρι στις 3 να ακούτε στο τέρμα το "κοριτσάκι σου" της κυρίας Βανδή με συνοδεία τα εξαίσια φωνητικά της αξιαγάπητης κυρίας που μένει ένα όροφο πιο πάνω?

    Κουράγιο είναι η λέξη? Ναι. Νομίζω κουράγιο.


    Φιλιά πολλά, πάω να οργώσω παραλίες και εύχομαι να μπορέσετε να κάνετε το ίδιο κι εσείς.

    Καλο καλοκαίρι αγαπημένε Αείποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...Και φυσικά αγαπητέ, να ξαναειδοποίσετε τώρα στα μπάνια του λαού (και του λατρευτού σας γείτονα) τον ανάλγητο δήμο για να το μετακινήσει. Θα βγάλει από τον κόπο και τον λατρεμένο σας γείτονα να το οδηγήσει -με σπαραγμό καρδιάς- στην πλησιέστερη μάντρα για παλισίδερα.
    Έτσι κάντουν οι καλοί γείτονες ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. !...Πολύ πετυχημένο, και το κείμενο, αλλά και η μουσική επιλογή :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι δικοί μου γείτονες είναι πιο καλοί, αφού παρκάρουν στην πυλωτή μου. Επειδή ξέρουν ότι ήμουν κομμουνιστής και νυν μαρξιστής, θέλησαν να κάνουν πράξη τα όνειρά μου περί κοινοκτημοσύνης. Ευτυχώς ο διπλανός μου κάλεσε τις δυνάμεις καταστολής και μερικές κλήσεις (3 σε ισάριθμα τηλεφωνήματα) έβαλαν μυαλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. isis:

    Ευχαριστώ για την κατανόηση. Οι καλοί γείτονες, όπως οι δικοί μας, είναι διαμάντια. Είμαστε τυχεροί και προνομιούχοι. . .

    Xνούδι:

    Τουλάχιστον αν είχε ευρύτερο ρεπερτόριο ίσως ήταν πιο υποφερτό. Να είσαστε καλά, να περάσετε, καλά, να οργώσετε όσες παραλίες επιθυμεί η ψυχή σας και να επιστρέψετε γερή, δυνατή και αισιόδοξη. Καλό Καλοκαίρι Χνούδι και Σας και εγώ πολλάκις φιλώ!

    An-Lu:

    Ένσταση! Ποτέ δεν έγραψα ότι εγώ ειδοποίησα! Εχθές είχα την πληροφορία ότι ο καλός μου γείτονας μάλλον άλλαξε γειτονιά αλλά το τουτού του μας, προς το παρόν έστω και αν, το άφησε. . . Το είπε και ο Μπαλζάκ: “Μαλάκας άνθρωπος οργή Θεού!”
    :-)

    ViSta:

    Ευχαριστώ πολύ. Τέτοιους γείτονες είναι να μην τους αγαπάς με όλους τους τρόπους;
    :-)

    ο δείμος του πολίτη:

    Είναι γεγονός ότι το είδος του “καλού γείτονα” κάθε άλλο παρά σπανίζει. Μήπως να γίνουμε κι εμείς;

    Δροσερή, εύχομαι, Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ααααχ.
    Σπανίζουν τέτοιοι άνθρωποι στις μέρες μας!
    Φυλάξτε τον ως κόρη οφθαλμού τον εκλεκτό σας γείτονα.
    Και μην είστε εγωιστής.Αν σας ζητηθεί, δανείστε τον και σε άλλες γειτονιές όπου πιθανώς να υπάρχουν και άλλοι όμοιοί του που αισθάνονται μοναξιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λες; Όχι ρε φίλε, δεν μπορώ. Δε σκύβω το κεφάλι από υποταγή ή φόβο, το σκύβω επειδή η αδιαφορία μου έχει πια χτυπήσει κόκκινο. Σκέφτομαι τους άλλους και αναζητώ ακόμα τρόπο να δείξω ότι κι εκείνοι πρέπει κάποτε να με σκεφτούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. lupa:

    Δεν τον δανείζω, τον χαρίζω!
    Και μιλάμε για φοβερό παιδί. . .

    ο δείμος του πολίτη:

    Ρητορικό, βεβαίως, το ερώτημα. Είναι να το 'χεις στον χαρακτήρα και την ανατροφή σου. Κι εμείς, ευτυχώς, μοιάζει να μην το έχουμε. Το δυστύχημα είναι ότι έχουν αρχίσει και γίνονται πολλοί αυτοί με την κοινωνικά απαράδεκτη συμπεριφορά και το ακόμα χειρότερο η συμπεριφορά τους μένει ατιμώρητη και αστιγμάτιστη.

    Καλό Βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Kai ego parasirthika apo ton titlo tou post kai nomiza oti eseis toulaxiston gnorisate stin zoi sas ti semenei kalos geitonas.
    Kai emeis an kai mesa sta xorafia pou zoume exoume geitones kai geitones....geitones georgous pou dilitiriazoun kathe xrono tous gatous mas...geitones plousious ...pou xaraktirizoun to toutou mas...sakaraka....einai kai aftoi katoi geitones den sas leo tipote....den dilitirazoun gates alla ta logia tous, oi xaraktirismoi tous kai oi simberifores tous einai dilitirio sketo...
    kali sas mera..signomi pou den katafera na sas diavaso exthes alla simera erxetai i adelfi mou gia diakopes kai skerete...fasina geniki...pou na prolavo na sas diavaso???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. An i mnimi mou den me apata, tin pinakida tou kalou sas geitona pou fora to Escord tou, tin eixa sinandisei otan mikri ekana xeimerines diakopes me tous goneis mou stin gnosti Burgena tis kendrikis afrikis....???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν είπα ότι ειδοποιήσατε εσείς, καλό όμως θα ήτο να το πράξετε εν μέσω θέρους!
    Το "ξανά" πήγαινε στην πράξη και όχι στο άτομο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. propetis:

    Με το καλό να δεχθείτε την αδελφή σας και αφήστε τους "καλούς" γείτονες να κουρεύονται. Όσο για την ανάγνωση του ημερολογίου μη σας νοιάζει τίποτα. Εδώ είναι τα γραμμένα και [σας] περιμένουν. Για την πινακίδα τώρα επαληθεύεται το γνωστό, ότι δηλαδή, ΜΑΛ[ΑΚΕΣ] X[EXTRA]X[EXTRA]L[ARGE] υπάρχουν παντού!

    an-lu:

    Μη μου κακιώνετε, δεν έχω πάντοτε επιτυχημένες εμπνεύσεις! :)

    Καλό Μεσημεράκι Κορίτσια. . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή