Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2007

0264. Περπατώντας


Ένα μικρό θαύμα είναι το περπάτημα. Ένα μικρό θαύμα που λίγοι θαρρώ το αποζητούν και ακόμα λιγότεροι το απολαμβάνουν. Είναι απίθανο το που μπορεί κανείς να φτάσει με τα ποδαράκια του. Το πόσα πράγματα μπορεί να δει και να απολαύσει.
Τελικά είμαστε καταπιεσμένοι και από τα αυτοκίνητα. Για δυο βήματα αυτοκίνητο. Για τέσσερα ομοίως. Ευκολία, ταχύτητα, άνεση. Και μετά; Κινείσαι, κοιτάς και δε βλέπεις. Δεν έχεις τη δυνατότητα να σταθείς. Να παρατηρήσεις.
Το περπάτημα είναι άλλο πράγμα. Κυρίως το περπάτημα στην περιοχή, στη γειτονιά σου. Μόνο έτσι τη μαθαίνεις. Μόνο έτσι τη ζεις. Να βαδίζεις. Να κοιτάς. Να παρατηρείς. Να ανακαλύπτεις.
Μια μονοκατοικία χαμένη ανάμεσα στις πολυκατοικίες. Ένα όμορφο μπαλκόνι. Ένα μαγαζάκι. Δορυφορικά κάτοπτρα με διπλά LNB. Άχτιστα οικόπεδα. Φροντισμένους κήπους. Μυστήριες αρχιτεκτονικές.
Να σταματάς σε καταστήματα που μια ζωή τα έβλεπες εποχούμενος. Να βλέπεις τους δρόμους από άλλες οπτικές γωνίες. Να μαθαίνεις τα ονόματά τους. Να ανακαλύπτεις γειτονιές που θυμίζουν άλλες εποχές. Να σχεδιάζεις διαδρομές.
Και οι σκέψεις που κάνεις βαδίζοντας. Η ποιότητά τους. Οι αναμνήσεις που έρχονται κύματα. Των τροχιών οι τμήσεις. Οι αλλαγές στη φυσιογνωμία της περιοχής.
Και οι αλλαγές που σχετίζονται με την εποχή και την ώρα του περιπάτου. Τα κτίσματα σαν χαμογελαστά ή σαν θλιμμένα. Ο απλωμένος τόπος. Η χάραξη της πορείας. Η επανάληψη.
Βαδίζοντας, βλέποντας, ζώντας. . .


Από το άλμπουμ, του 1979, “Present Tense’’ του συγκροτήματος Shoes ακούγεται το τραγούδι “I Don’t Wanna Hear It’’. “Ψηφιοποιημένο’’ από δίσκο βινιλίου και πάλι.


17/01/2007

11 σχόλια:

  1. οι σκεψεις που κανεις βαδιζοντας...
    σε οδηγουν σε τρεξιμο...
    σε κυνηγαν και αντε να τους ξεφυγεις...
    μπορεις;;
    εγω παντως οχι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το περπάτημα τείνει να γίνει απλησίαστο άθλημα για τους πολλούς...ευτυχώς τουλάχιστον, όσοι έχουμε σκύλο, το απολαμβάνουμε ακόμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. βασιλική: Πρέπει, λοιπόν, να σκεφτούμε τι θα σκεφτούμε όταν περπατούμε. Αν σε κυνηγάνε οι σκέψεις άφησέ τες να σε πιάσουν και ξακαθάρισέ το. Όμως, αν το περπάτημα είναι ευχάριστο γιατί να μην επιλέξουμε και ευχάριστες σκέψεις;

    an-lu: Εγώ δεν έχω σκύλο βγάζω, λοιπόν, βόλτα τον εαυτό μου. Και μας αρέσει!


    Καλό Μεσημεράκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν εχω χρησιμοποιησει (ελληνικο) ταξι τα τελευταια 32 χρονια και χρησιμοποιω λεωφορεια / μετρο πολυ σπανια. Επειδη την οδηγηση στην Αθηνα την θεωρω εφιαλτη (και την εφαρμοζω μονο αν δεν γινεται αλλιως), δεν μου μενει παρα το περπατημα.

    Ατελειωτα χιλιομετρα ποδαροδρομος. Συστηνω ανεπιφυλακτα.

    Οι εμπειριες κατα την διαδρομη ειναι καθαρα θεμα τυχης. Αλλα ειναι πολυ πιθανοτερο να συναντησω ευγενικους συν-πεζους παρα ευγενικους συν-αυτοκινητιστες.
    Για ευγενικους συν-μοτοσυκλετιστες και ευγενικους ταξιτζηδες δεν μιλαω, καθοτι αποτελουν σχημα οξυμωρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ χρησιμοποιώ αρκετά το αυτοκίνητο, λόγω εργασίας που με φέρνει σε δρόμους και πολλά σπίτια. Ωστόσο, σε πρώτη ευκαιρία θα χρησιμοποιήσω ένα λεωφορείο -που στα μέρη μου σημαίνει τουλάχιστον 1 ώρα το πήγαινε για κέντρο χαμένη και 1 μετά; Ωστόσο, μου δίνεται η δυνατότητα να βλέπω άλλους ανθρώπους. Παρατηρώ τον τρόπο που κινούνται, που μιλάνε, πόσο αγχωμένοι είναι. Κλέβω κουβέντες, βλέπω τι τους προβληματίζει. Το λεωφορείο των μεταναστών, των γριών και γερόντων, των νέων είναι ο καλύτερος τόπος για επιστημονική εμπειρική παρατήρηση. Δεν το αλλάζω για λίγο περπάτημα. Παρά το ότι θέλω να τρέχω. Εϊναι ένα σχολείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα.
    Όλα τα ταξίδια ξεκινούν μ' ένα απλό βηματάκι. Φανταστείτε λοιπόν πολλά τέτοια βηματάκια. Προσθέστε την διάθεση, την στιγμή και την "τύχη" του dralion και... Βουαλά. Κάθε φορά κι ένας καινούργιος κόσμος να ανακαλύψεις.
    :Ο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και όμως το περπάτημα (εναλλακτικά το ... ποδήλατο) είναι απόλαυση, ακόμα και όταν σε κυνηγούν οι σκέψεις...
    Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ναι.δεν περπαταμε.*ρολαρουμε*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ το ευχαριστιέμαι το περπάτημα. Ειδικά στα ζόρια, περπατώ στο δρόμο προς τη θάλασσα. Σ' όλη τη διάρκεια του περιπάτου ξεκαθαρίζω κι ό,τι με απασχολεί! Είναι όντως απόλαυση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. dralion:

    Η επιπρόσθετη του περπατήματος διάσταση όταν αποτελεί στάση ζωής. . .

    ο δείμος του πολίτη:

    Μεγάλο σχολείο και τα λεωφορεία και τα ΜΜΜ γενικότερα. . .

    simon says:

    Ένα βηματάκι τη φορά. Με καλή διάθεση φτιάχνεις χιλιόμετρα και οι πιθανότητες για, αλά dralion, τύχη αυξάνουν. . .

    markos:

    Σε κυνηγούν ή τις κυνηγάς. Δε γλιτώνεις. Το ποδήλατο δυσκολεύει, θαρρώ, το κυνηγητό.

    onomatodosia:

    Κάτι σαν "Περπατάς και πετάς" ας πούμε; Ακόμα καλύτερα.

    renata:

    Θα συμφωνήσω. Το περπάτημα είναι ιδανικό για ξεκαθάρισμα και ανάταση. Είναι πολύ καλό και για συζητήσεις. Έχει και πολύ μικρό κόστος, κάτι σόλες εκεί, ε; τι άλλο να ζητήσει κανείς;


    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή